Wzrok jest najważniejszym z pięciu zmysłów. Dostarcza nam większość informacji z otaczającego nas świata z całym bogactwem szczegółów. Właśnie dlatego dobry wzrok to podstawa wysokiej jakości życia i należy odpowiednio o niego zadbać.
Długa praca przed ekranem komputera, promieniowanie słoneczne czy nawet niedobory niektórych składników odżywczych mogą prowadzić do osłabienia narządu wzroku, szybszego starzenia się siatkówki lub mogą prowadzić do rozwoju niebezpiecznych schorzeń. Dlatego ważne jest aby na naszym talerzu znalazło się zdrowe jedzenie, zawierające kombinację witamin, składników odżywczych i minerałów.
Co jeść aby mieć dobry wzrok?
Poniżej lista najlepszych produktów wzmacniających oczy:
✔️ Ryby – zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pomagają zapobiegać suchości oczu.
✔️ Marchew – zawiera witaminę A, a także beta-karoten, zapobiega infekcjom oczu. Polecane jest picie soku z marchwi, który dodatkowo wzmacnia układ nerwowy.
✔️ Jagody – są wspaniałe dla zdrowia oczu. Bogate w antocyjany, silne przeciwutleniacze, wzmacniają strukturę kolagenu w siatkówce i zapewniają dodatkową ochronę wzroku.
✔️ Orzechy, takie jak migdały, pistacje lub orzechy włoskie, zawierają witaminę E, która pomaga spowolnić postępowanie zwyrodnienia plamki żółtej związane z wiekiem.
✔️ Pomarańcze – witamina C. Podobnie jak inne przeciwutleniacze pomaga budować kolagen, który zapewnia strukturę rogówki i pomaga chronić przed wolnymi rodnikami i może zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy.
✔️ Dynia – dostarcza organizmowi luteinę i zeaksantynę, późne odmiany dyni są bogate w witaminy A i kwasy tłuszczowe omega-3. Wczesne dynie zawierają cynk i witaminę C.
✔️ Zielone warzywa liściaste – ciemne liściaste warzywa, jarmuż i szpinak zawierają karotenoidy, luteinę i zeaksantynę. Te przeciwutleniacze zapewniają prawidłowy przepływ krwi w oczach.
✔️ Właściwa ilość mięsa i jajek w diecie to dobre źródło cynku, który pomaga naszemu organizmowi we wchłanianiu witaminy A i wspiera w ochronie przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
✔️ Ciemna czekolada, o wysokiej zawartości kakao, zawiera flawonoidy, które regulują fermentację i wzmacniają naczynia krwionośne oraz rogówkę. Flawonoidy pomagają poprawić widzenie u osób z jaskrą, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Należy także pamiętać, że następujące produkty nie są zalecane w dużych ilościach:
Alkohol – spowalnia dostarczanie składników odżywczych i może powodować dysfunkcję narządów wzroku.
Kofeina – w dużych dawkach zwiększa ciśnienie w oku i może przyspieszyć rozwój jaskry.
Sól – zalecane spożycie to nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Sól zatrzymuje płyn w organizmie, może podnosić ciśnienie w oku.
Zdrowie oczu zaczyna się od zdrowego jedzenia!